מהמעברה בירושלים לפסגה העולמית
תודה למר דוד ריבל
תוכן הכנס נמצא בסרטון הבא (תודה לאילן טאוב על העריכה)
אירועים שהתקיימו
לעדות של ד"ר בלה גוטמן לחץ כאן לעדות של אלי לבן לחץ כאן לעדות של אברהם חמו לחץ כאן
ב-25 לאוגוסט, 2021 התקיים אירוע ״המתעדים״ בנוכחותם של 116 משתתפים.
מפגש הצדעה לאנשי המעברות וקולטיהם
ביום שני ה – 19/2/20 יתקיים בהיכל התרבות כפר יונה
מפגש הצדעה לאנשי המעברות וקולטיהם.
הקהל מוזמן לשעה 18:00 , תחילת אירוע – 18:30
הציבור מוזמן.
השתלמות בראיון ואיסוף עדויות בטבעון
בתאריך 9.1.2020 התקיימה בטבעון ההשתלמות למראיינים שהתנדבו לאסוף עדויות מבוגרי מעברות טבעון.
ההשתלמות היתה מוצלחת ולמרות מזג האויר הסוער השתתפו בה כמות משתתפים מכובדת.
ההזמנה שלהלן מפרטת את התוכנית שהועברה בשלמותה הודות לארגון המרשים ע"י סלעית מהמתנ"ס וקובי גובר מקבוצת המתנדבים המקומית,
והתמונות נותנות טעימה קטנה מהאירוע והכיבוד.
הודעה לעיתונות
ערב הצדעה לבוגרי המעברות וקולטיהם
מפגש מרגש ומעצים, עם האנשים שעברו את התקופה הקשה וההירואית של המעברות, מייד לאחר קום המדינה – נערך ביום שני השבוע במוזיאון נתניה.
מדובר בתקופה שהיוותה את הבסיס למדינה של היום, כאשר המחסור היה בכל דבר ובכל מקום.
בערב נשמעו עדויות האנשים, שגרו במעברות וביקשו לתעד ולהנציח את חיי המעברה. מנחה הערב היה בני אשר, תושב נתניה, יו"ר העמותה "המעברות – מעקירה לתקומה," בעצמו בוגר מעברות אשר שם לו למטרה לתעד ולהנציח את מורשת המעברות ואנשיהן –עולים וקולטיהם.
ההזמנה למפגש החברים הייתה לשעה שבע בערב, אבל כבר בשעה שש, החלו להתאסף האנשים והאולם התמלא מפה לפה.
חוה אפל, מנהלת המוזיאון לתולדות נתניה פתחה את הערב בהקרנת מצגת ובה תמונות נדירות של אנשי מעברת "שבותעם" ומחנה העולים בנתניה שלא רבים מכירים את סיפורו.
אפל: "נתניה ראוייה מכל לספר את סיפור המעברות, שכן כעיר קולטת עלייה מאז היווסדה מכילה העיר את כל קבוצות העולים. נתניה היא למעשה מיקרוקוסמוס של מדינת ישראל."
בני אשר, יו"ר עמותת "המעברות מעקירה לתקומה" סקר את חוויותיו האישיות בשבע שנות מעברה ובהמשך – הזמין את גיטה שני סמיה לספר את סיפור המשפחה שעלתה מלוב יחד עם העוזרת, הנהג האישי והסבתא.
סמיה ריתקה את כל המשתתפים בדרך החיננית בה סיפרה על קשיים עצומים, על אהבה ונתינה וחינוך טוב, כאשר עיניים רבות נמלאו דמעות של זיכרון.
לאחריה הוזמנה פאני גולדברג בת ה – 91 שעלתה מרומניה למעברת בת-ים. היא סיפרה על הלילה הראשון הקשה במעברה,
תמירה צדקיהו סיפרה על הוריה הוותיקים, תושבי נתניה, כיצד הם אספו לביתם שני ילדים שנפגעו בשיטפונות ב – 1951 ושושנה סופר סיפרה על מסע העלייה מפרס לזיכרון יעקב.
המפגש בקיבוץ נחשון בנושא "המעברות – מעקירה לתקומה"
בחוה"מ סוכות התכנסנו במועדון החבר בקיבוץ ( הסוכה עפה בסופה…) באוירה חברית ונעימה . היוזמה למפגש הייתה מצד הקיבוץ ( ד"ר אריאלה ניב, וחמוטל – רכזת התרבות ).
בני אשר ( יו"ר עמותת " המעברות – מעקירה לתקומה) ודוד ריבל( איש עסקים ) סיפרו לחברי הקיבוץ על תקופת המעברות בשנות החמישים והששים. בני סייפר על חייו האישיים במשך 7 שנים במעברות רחובות וכורדני ב' וכן הסביר את תולדות התקופה בהיבט ההיסטורי . דוד ריבל סיפר על חייו במעברת היובל בירושלים , ועל…היקלטותו כעולה חדש בקיבוץ .
חברי הקיבוץ השתתפו בעירנות רבה וגילו התעניינות , והתברר שהורי חלק מן החברים שהו במעברה. אחד החברים הביא תמונות של המשפחה הן לפני עלייתם ארצה והן במעברה. הוא סיפר כיצד החליט להחליף את שמו מפריד להרצל, לפי שלא בכיתה עם שמות של אישים. חבר כיתה שלו קורא לו עד היום " ביאליק" , לפי אותו עיקרון. חברים אחרים לא הכירו את הנושא . כמו כן , לקראת המפגש נשלח ע"י העמותה דף רקע בשם " המעברות והקיבוצים " .
השיחה קלחה והסיפורים האישיים של דוד ובני הביאו את הסיפור של התקופה המאתגרת, שמילת המפתח שלו היתה " מחסור ", וכן את סיפוריהם האישיים . בני סיפר כיצד קיבל במעברה את "ארגז הכלים " שעזר לו בחיים : לימודים בתיכון, שירות בסיירת מטכ"ל, לימודים בטכניון וניהול עסקים בארץ ובעולם. דוד סיפר על ילדותו במעברה , קליטתו לשנה בקיבוץ, אהבתו לרדיו, לימודים בתיכון ובטכניון ובעלות על חברת תקשורת לווינים, שהונפקה בנסד"ק בארה"ב והיא היום הגדולה בעולם בתחומה.
הערב המרגש הסתיים בתחושה של "תם ולא נשלם", ויתכן שיהיו מפגשים נוספים.
שולחנות וסיפורים בבית אריאלה
8 מספרים ומספרות ישתפו בסיפוריהם על החיים במעברה, רעיון ופיתוח: מירי שחם, הכניסה חופשית!
17.01.2019, 19:30 – 21:00בית אריאלה
שדרות שאול המלך 25, תל-אביב יפו